maandag 24 december 2012

Het edX-initiatief

Samenvatting

EdX is een samenwerkingsproject tussen MIT en Harvard, twee Amerikaanse universiteiten. Het project bestaat erin om gratis online cursussen aan te bieden op universitair niveau bestaande uit lesmateriaal, colleges, opdrachten en examens. Het leerplatform werd ontwikkeld als openbronsoftware zodat andere universiteiten gemakkelijk kunnen toetreden. Zo traden de universiteiten van California (Berkeley), Texas System, Wellesley en Georgetown toe.

Voordelen

  • Veel meer mensen krijgen gratis toegang tot onderwijs van goede kwaliteit wat hen alleen maar ten goede kan komen.
  • Ook mensen met een handicap krijgen hierdoor meer toegang tot educatie.
  • De video's hebben het voordeel dat ze herbekeken kunnen worden wanneer iets niet duidelijk is.
  • Het biedt dezelfde voordelen voor de student als thuiswerken voor de werkende mens biedt.  

 Nadelen

  • Het zou een voordeel zijn indien men de inhoud zou aanbieden als Wiki zoals Wikiversity.
  • Registreren is verplicht om de video's te bekijken. 
  • De huidige vorm van aanbod, als een eenvoudige verzameling filmpjes, biedt weinig motivatie tussendoor. Het uiteindelijke certificaat is motivatie genoeg, maar men zou tussendoor als 'beloning' op bepaalde oefeningen, nieuwe leerstof kunnen aanbieden als motivator.
  • Er wordt geen echt diploma uitgereikt.

Bronnen

Elearning: de concurrentie komt eraan!
edX (1)
edX (2)

1 opmerking:

  1. Ik had voordien nog niet gehoord van het EdX initiatief. Hoewel het bewonderenswaardig is om te streven naar gratis onderwijs voor zoveel mensen zijn er toch een aantal bedenkingen die ik kan maken.
    Zoals in het artikel “Elearning: de concurrentie komt eraan” wordt aangehaald is het niet mogelijk om met deze werkwijze voldoende begeleiding aan de studenten te bieden.
    Positief is zeker dat veel informatie wordt aangeboden en dit dan ook kan gebruikt worden binnen andere onderwijscontexten.
    De nadelen die worden aangehaald door Veronigue Cordier zijn me niet allemaal duidelijk. Waarom is het een nadeel dat er geen echt diploma wordt uitgereikt? Doel van het EdX initiatief is toch niet om diploma’s uit te reiken maar wel om kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden. Wanneer men slaagt voor de examens krijgt men een certificaat, dit lijkt me voldoende.
    Als men de inhoud zou aanbieden als wiki waarin iedereen aanpassingen kan doorvoeren verliest men misschien een stukje kwaliteit.
    Sowieso is het erg positief als verschillende universiteiten samenwerken en dus krachten bundelen op tot beter onderwijs te komen.

    BeantwoordenVerwijderen