zaterdag 31 december 2011

TV Escola: educatief portaal uit Brazilië

Het beroep van leerkracht werd steeds in een directe relatie gebracht met boeken, krijt, het zwarte bord en papier. In de laatste jaren, is dit nogal veranderd. Het aantal bronnen is exponentieel toegenomen, de televisie en het internet zijn steeds meer aanwezig in de school. Zij brengen nieuwe inzichten in het onderwijs met zich mee. Zo is er ook TV Escola (TV School). Het kanaal, dat een box vol materiaal was waarmee leerkrachten in de klas mee te werk konden gaan, heeft zich ontwikkeld tot een portaal op het internet om leerkrachten de nodige steun aan te bieden.

Opgestart in 2009, bracht het portaal al een mooi aanbod om eender welke les dynamischer te maken. Het belangrijkste onderdeel van de site was toen al de videotheek. Hier kan elke persoon video’s bekijken, zoveel ze maar willen. Wanneer de gebruiker denkt de juiste video gevonden te hebben, kan hij een klein uittreksel bekijken. Is deze dat wat men zocht, dan kan hij gratis de hele video zien, er is enkel een kleine registratie voor nodig. Zo maakt de gebruiker, die meestal een leerkracht is, niet veel tijdsverlies. Ook biedt de pagina voor elke video een kleine synopsis en informatie over de duur en tot welk vakgebied het materiaal hoort aan. Voor enkele onderwerpen zijn er buiten de video, ook nog pdf-bestanden beschikbaar. Deze bestanden zijn makkelijk te raadplegen en bevatten uitleg over mogelijke activiteiten, vragen voor een debat en links naar sites die info bieden over het thema in kwestie.

Nog steeds kan de gebruiker via dit portaal een dagelijks live-programma van het kanaal TV Escola bekijken. Zelf kunnen de professoren via de sectie “TV Escola nos estados” hun eigen impressies over het portaal en het kanaal kwijt. Als laatste kan men bij “impressos” toegang krijgen tot de belangrijkste publicaties in relatie met de site. Zo zijn de links naar de tv-gids van het kanaal en volledige edities van het tijdschrift “TV Escola Technologias na Educaçao (TV School, technologieën in educatie)” te vinden.

Resultaat: na een jaar heeft het portaal 72 000 bezoekers gehad. Er zijn tegewoordig (begin 2011) vier vaste medewerkers die dagelijks de site updaten met nieuwe video’s en steeds weer deze proberen uit te breiden. Zo zal de leerkracht die de site bezoekt binnenkort zelf lijsten kunnen maken met hun favoriete video’s en ze kunnen delen met de leerlingen en, indien gewenst, extra uittreksels er aan toevoegen. De site zal zich zo ook binden aan sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter, Flickr en Orkut. De zoekmechanisme op het portaal zal ook bijgeschaafd worden, zo zal de bezoeker het exacte moment waarop het gezochte materiaal in de video tevoorschijn komt, kunnen raadplegen.
link: http://tvescola.mec.gov.br

Pro’s:

  • Site wordt dagelijks geüpdatet
  • Zeer makkelijk en zeer specifieke zoekmachine
  • Gebruiksvriendelijk
  • Voor iedereen toegankelijk
  • Met steun van de overheid

Contra’s:

  • Niet alle vakgebieden zijn beschikbaar (bv. geen taalvakken)
  • Onoverzichtelijke site
Bron:

http://tvescola.mec.gov.br/images/stories/revista/tecnologias_na_educacao/revista03_1_2011/ed_3_revista_tv_escola_completa.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten