zondag 18 december 2011

TagTagBruxelles

Rondleidingen doorheen een stad zijn meestal vervelend, saai en langdradig. Gidsen blijven vaak te lang bij hetzelfde gebouw stilstaan en vervelen met triviale weetjes.
Nieuwsflits, rondleidingen hoeven vanaf nu niet meer saai te zijn! TagTagCity zal binnenkort (lente 2012) zorgen voor interactieve rondleidingen in Brussel. Via nieuwe technologieën kan men de stad ontdekken. In de hele Brusselse binnenstad zullen op de belangrijkste gebouwen, musea, monumenten, restaurants,… QR-codes te vinden zijn. Deze codes kan men scannen met een smartphone of een "Clickey". Een Clickey is een soort contactloze USB die QR-codes kan lezen. Achter de QR-code zit informatie van historische en culturele aard. Met elke klik verdien je punten, met die punten kan je profiteren van promoties in verschillende deelnemende handelszaken. Dit gebeurt onder het motto ‘Uw nieuwsgierigheid wordt beloond’. Momenteel zijn er ongeveer 200 plekken in Brussel die voorzien zijn van een QR-code. Dit zijn plaatsen waar de Franse Gemeenschapscommissie toeristische signalisatieplaten heeft staan.
Na het stadsbezoek kan de TagTagCity-gebruiker ervaringen delen en commentaar geven via TagTagCity.com. Indien je werkt met een Clickey dan hebt u de mogelijkheid deze aan uw computer te verbinden en het stadsbezoek nog een keer te beleven via de door jouw verzamelde info.

Je denkt misschien wat is hier het educatieve pluspunt voor scholen? Persoonlijk heb ik verschrikkelijke herinneringen aan rondleidingen die ik met school gedaan heb. Totaal geen vrijheid en een of ander gids die uren zaagt over één of ander ‘belangrijk’ gebouw. Door gebruik te maken van de TagTagCity-applicatie kunnen schoolrondleidingen een stuk leuker worden. Leerlingen kunnen zelf op verkenning in de stad gestuurd worden. Op die manier kunnen ze op een authentieke manier de historische plekken van de stad ontdekken.
Eventuele nadelen die verbonden zijn aan het gebruik van dit project. Men moet beschikken over een smartphone of een Clickey. De Clickey zou een oplossing kunnen zijn indien deze geleend kan worden voor het bezoek. Deze moet echter aangekocht worden (20€).
Je verliest de controle over de kinderen. Ze kunnen zeggen dat ze de rondleiding hebben gedaan, daarom is dat nog niet het geval. Via de Clickey zou men dit kunnen controleren. Er is natuurlijk ook steeds de mogelijkheid om de QR-code te scannen en er niets mee te doen en naar het volgende te gaan.

Toch ben ik nieuwsgierig over hoe het zal zijn om een rondleiding via de TagTagCity-applicatie te volgen. In de lente van 2012 zal ik met mijn smartphone of Clickey in de aanslag die stadswandeling toch een keer uitproberen.

Bronnen:
http://www.tagtagcity.com/brussels/ (Geraadpleegd op 18/12/11).
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1363465/2011/12/15/Nieuwe-technologieen-gidsen-toeristen-door-Brussel.dhtml (Geraadpleegd op 17/12/11).

2 opmerkingen:

  1. Amai, leuk! Want inderdaad, die rondleidingen waren niet altijd even geweldig. Dit project is nieuw, en zal daardoor ook de leerlingen motiveren. Het geven van een beloning is zeker ook een pluspunt. Wat ik ook zeer interessant vind, is dat de Clinkey je rondleiding opslaat. Wanneer de leerlingen dan een opdracht moeten maken rond Brussel kunnen ze alles opnieuw herbekijken en hun opdracht tot een goed eind brengen. Het belangrijkste nadeel kaartte jij reeds aan, je moet over een smartphone beschikken of een Clinkey aankopen, maar voor dit probleem zijn oplossingen te vinden. Ik vind dit dus zeker een geslaagd project!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel, dit bericht sprak me echt meteen aan! het goede is dat iedereen een stad kan gaan bezoeken naar gelang zijn eigen interesses. Hoewel ik vind dat er daardoor het gevaar bestaat dat je belangrijke dingen gaat missen en je visie niet gemakkelijk verbreed zal worden. Wat ik ook een beetje bizar vind is de samenwerking met die handelszaken: op zich is het een leuk idee maar hopelijk wordt het dan op den duur geen commerciele tocht in plaats van een culturele.

    BeantwoordenVerwijderen