dinsdag 27 december 2011

Gamen in het ziekenhuis!



Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) gebruikt men het onderzoeksprogramma ‘Applied Game Design’ bij de Faculteit Kunst, Media en Technologie. Deze Faculteit spitst zich toe op onderwijs en onderzoek naar creative design in maatschappelijke toepassingen als educatieve en duurzame toepassingen. Deze Hogeschool is wel gekend om zijn toonaangevende ontwerpen en toepassingen van games in de zorgsector.

Waarom de zorgsector? Wel, de zorgsector staat voor enorme uitdagingen. Door de vergrijzing die enorm aan het toenemen is, zou in de toekomst 25% van de beroepsbevolking in de zorgsector moeten gaan werken om nog aan de vraag te kunnen voldoen. Nu zijn er al geregeld problemen die opduiken omdat de werknemers stress hebben, er stijgende kosten zijn en krimpende budgetten die toegereikt worden. Een oplossing is noodzakelijk. Daarom is er GAME PLAY.

‘GAME PLAY: Games for health’ is een documentaire die de studenten hebben gemaakt rond hun project om te wijzen op het belang van games in de zorgsector. Hun voordeel die ze hieruit halen is: meer plezier voor werknemers en tijdens de therapie (dus de zorgbehoevende). Bij de werknemer uit zich dat als minder stress en druk. Bij degene die revalideert is dat proces minder saai. In de documentaire worden nog meer van die innovatieve oplossingen weergegeven die de game-technieken ook gebruiken.

Applied game design:
Het doel van Applied Game Design (design en research programma) is het ontwikkelen van kennis over het strategisch toepassen van game design. De centrale vraag is hierbij op welke manieren het creatief ontwerpen, ontwikkelen en toepassen van (entertainment) games, game mechanics en game play een bijdrage kan leveren aan doelstellingen op het gebied van communiceren, leren, motiveren, bewegen, handelen en veranderen.


Een voorbeeld van deze toepassingen kun je zien in het filmpje.

Pro:

  • Vernieuwend en eens een andere invalshoek.
  •  De effecten tot nu toe blijken te helpen. Misschien moet het wel nog beter uitgewerkt worden, want in het artikel komt het niet zo tot uiting. In het filmpje zie je wel meer!

Contra:

  •  Zoals iemand zegt in het filmpje: Games, daar rust ook een taboe op. Het heeft zeker een lange tijd negatief in het nieuws gekomen. Kinderen speelden te veel games, kwamen er soms agressief van,…
  • Ik denk dat er ook veel mensen zijn die niet zullen in geloven in deze inventieve oplossing  en het wellicht ook geen kans zullen willen geven.




Primaire bron : http://www.nieuwsbank.nl/inp/2011/12/06/R164.htm (Geraadpleegd op 23 december, 2011)

Trailer documentaire: http:// www.vimeo.com/31303432 (Geraadpleegd op 23 december, 2011)
Volledige documentaire: http://www.vimeo.com/31304042 (Geraadpleegd op 23 december, 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten