dinsdag 27 december 2011

Studeren stopt niet bij je masterdiploma.

Waarom het veraf zoeken als je het ook dichtbij kan vinden? En met dichtbij bedoel ik onze eigen VUB-campus. Inderdaad, ook de Vrije Universiteit Brussel draagt haar steentje bij tot het ontwikkelen van nieuwe technologieën.

In dit geval gaat het om een ontwikkeling van de Universitaire Associatie Brussel, die een webtool ontwikkelde voor studie- en trajectbegeleiders om studenten die al een diploma bezitten, wegwijs te maken in welke studies na hun diploma nog bestaan.

De webtool is erg simpel opgebouwd. Via deze website klik je op je behaalde diploma, waarna direct alle vervolgmogelijkheden tevoorschijn komen. Voordeel aan de associatie is dan weer dat je ook de studiemogelijkheden van de Erasmushogeschool Brussel aangeboden krijgt.

In plaats van de ellelange lijsten die studenten nu van hun studiebegeleider krijgen zal de studenten sneller en meer op maat geholpen kunnen worden in zijn zoektocht naar een vervolg op zijn eerder afgewerkte studies. Ook heroriëntering is mogelijk voor diegenen die nog niet zijn afgestudeerd maar wél iets anders willen proberen.

Een toepassing die ook misschien wel gebruikt zou kunnen worden in Nederland, want volgens een studie van De Buck (2009) is 19% van de schooluitval op universitair niveau te wijten aan onvoldoende informatie over de studiekeuze. Een keuzetool als op de Vrije Universiteit zou dus wel degelijk zijn nut kunnen bewijzen, om leerlingen nog individueler te begeleiden.

Nadeel aan de tool in deze vorm is dan weer het feit dat de UAB zelf bepaald in welke richting je gestuurd wordt. Een onafhankelijke variant zou een optie kunnen zijn.

Niet alleen onze noorderburen, ook onze eigen Vlaamse overheid of Universitaire raad zou misschien wel gebaat kunnen zijn bij een systeem waar je alle richtingen, vervolgopleiding etc. van alle Vlaamse universiteiten en hogescholen met enkele muisklikken op terugvindt. Iets wat naar mijn ervaring veel studenten missen bij het makken van een studiekeuze. Er bestaat wel zoiets als het hogeronderwijsregister alleen beperkt zich dit tot een opsomming van richtingen en biedt de website geen verbanden of vervolgmogelijkheden. Stof tot nadenken genoeg dus voor minister van onderwijs Pascal Smet.


Bronnen:

http://www.vub.ac.be/nieuws/2011/06/23/universitaire-associatie-brussel-ontwikkelt-online-toepassing-‘verder-studeren-en

http://www.universitaireassociatiebrussel.be/

http://www.universitaireassociatiebrussel.be/verder-studeren-en-herorienteren/

De Buck, Wilma (2009). Studiekeuze, informatiegebruik en studie-uitval in het hoger onderwijs. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, 27(3): 147-156.

http://www.hogeronderwijsregister.be/







1 opmerking:

  1. Interessant, zeker ook voor degene die behoren tot de groep studenten ‘die nog niet zijn afgestudeerd maar wél iets anders willen proberen’. Deze webtool heeft nog uitbreidmogelijkheden, wat het volgens mij nog beter zou maken. Het kan natuurlijk ook dat een uitbereiding de site dan weer doet lijken op de lijsten die je krijgt van je studiebegeleider, al is dit interessanter omdat je onmiddellijk kan klikken op een richting en meer informatie hierover verschijnt. Dat is niet het geval bij papieren lijsten.

    BeantwoordenVerwijderen