zondag 18 december 2011

iTunesU

Iedereen kent iTunes, of heeft er al eens van gehoord. Maar kent u iTunes U al?

iTunes U is namelijk een nieuw distributiesysteem van Apple. Professoren kunnen er van alles mee verspreiden, o.a. lectuur, labo’s, films… Het is de bedoeling om een innoverende manier te creëren waarmee docenten hun studenten kunnen bereiken, overal en altijd.

Apple stelt met andere woorden iTunes open voor onderwijs. Studenten en professoren kunnen er terecht, maar ook gewone mensen die niet per se verbonden zijn met een universiteit of hogeschool kunnen de documenten bekijken en ze bestuderen.

Leerlingen kunnen ook een app op hun iPod touch of iPhone zetten, zodat ze zelf geen computer nodig hebben om het materiaal te bekijken.

Eender welke instelling kan een iTunes U maken. Je bouwt een site via iTunes, met de interface van iTunes. Nadien geef je de studenten een wachtwoord en zij kunnen naar hartelust filmpjes, lessen, audiomateriaal… bekijken of er zelf op plaatsen. Je kan ook opteren om je site open te laten. Zodat iedereen naar jouw lesmateriaal kan kijken en ervan kan genieten. Wereldwijd zijn er al zo’n 1000 universiteiten en hogescholen die hun materiaal delen. Voorbeelden zijn: Cambridge, Stanford, UC Berkeley, Yale Oxford… Stanford University had in 2010 maar liefst 40 miljoen downloads. Ook in Nederland komt het fenomeen op.

Voordelen:

  • Je kan je studenten bereiken, waar ze ook zijn.
  • Studenten kunnen beter opletten in de les, want al het materiaal komt nadien toch online.
  • Je kunt gratis lessen volgen, zonder ingeschreven te zijn in een of andere instelling.


Nadelen:

  • Wordt er niet al genoeg van iedereen verwacht altijd en overal bereikbaar te zijn?

Kunnen jullie nog meer nadelen bedenken? Of voordelen?


Bronnen:

http://www.ou.nl/web/itunes-u (geraadpleegd op 12/12/11)

http://ictoblog.nl/2011/10/03/itunesu-goed-voor-300-miljoen-downloads-per-jaar (geraadpleegd op 2/12/11)

http://www.apple.com/education/itunes-u/ (geraadpleegd op 12/12/11)

3 opmerkingen:

  1. Een nadeel voor mij is dat er al andere dingen bestaan die +/- aan deze kwaliteiten voldoen. Bijvoorbeeld op pointcarré zetten professoren ook hun materiaal enz. Maar dan vind ik het wel een groot voordeel dat bij iTunes U je de mogelijkheid hebt om je site niet te beveiligen.
    Het zal waarschijnlijk ook afhangen wat de studenten of andere het meest interessant vinden om te gebruiken. Wanneer beginnende studenten direct in contact komen met iTunes U dan kennen ze misschien niets beter. Moesten wij dan bijvoorbeeld gebruik moeten gaan maken van iTunes U dan gaan wij dit zeker vergelijken met pointcarré en opteren voor het beste.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vraag me af of het wel voor iedereen even gemakkelijk is om ermee te werken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In België wordt het ook al gebruikt: http://www.eosmagazine.eu/home/ctl/Detail/mid/485/xmid/1629/xmfid/12.aspx

    BeantwoordenVerwijderen