maandag 26 december 2011

Quick Language Aid

Smart Add-on for iPhone and iPad.

In Duitsland zijn er verschillende taal gerelateerde applicaties in de Apple App-store te vinden. Hiervan is de Jourist Vocabulaire Bouwer applicatie een interessante applicatie om je woordenschat te testen of aan te leren. De Jourist Bouwer applicatie kan men in zes talen verkrijgen: Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Portugees. De applicatie zelf is in het Nederlands. Het is een universele applicatie, wat betekent dat je met een keer betalen hem zowel op je iPad als op je iPhone kan installeren.

Deze applicatie is geen volledige talencursus. Men kan er geen oefeningen maken op grammatica, uitspraak enz. Wel zijn er 10.000 woorden per taal voorzien. Je kunt met deze applicatie oefeningen maken op je woordenschat. Hierbij kies je eerst een woordengroep, een leergroep. Deze groepen zijn meestal samengesteld op basis van de frequentie van gebruik. Er is niet een soort volgorde die je moet volgen, je kunt beginnen met eender welke woordengroep. In een woordengroep krijg je 200 oefeningen, dus 200 woorden. Bij je oefeningen wordt er bijgehouden welke je juist had en welke fout. Zo kan je zien of je deze woordengroep al goed beheerst. De applicatie zou bruikbaar kunnen zijn in het onderwijs, om leerlingen te helpen met het instuderen van hun woorden.

Bij de oefeningen heb je dan keuze uit 4 opties.
Eerste optie: Je krijgt een woord uit een vreemde taal en een aantal vertalingen in het Nederlands. Hierbij moet je dan het juiste Nederlandse woord selecteren.
Tweede optie: Je krijgt een woord in het Nederlands en een aantal vertalingen in een vreemde taal. Hierbij moet je het juiste woord in de vreemde taal selecteren.
Derde optie: Je hoort een woord in een vreemde taal en moet de juiste spelling van dit woord geven.
Vierde optie: Je krijgt een woord in het Nederlands en je krijgt ernaast een aantal sterretjes. Deze sterretjes staan voor de letters van het vreemde woord. Zo krijg je een hint hoe lang het woord in de vreemde taal moet zijn.

Pro
- Interessanter om woorden te leren. Je kan het dan leren op je iPhone of iPad.
- Doordat je het op je iPad of iPhone kan leren, kan je dit overal doen.
- Er zit een soort doel achter. Doordat er wordt bijgehouden hoeveel juiste en foute woorden je had, word je misschien gemotiveerd om ze allemaal juist te hebben.
- Het is voor verschillende leeftijdsgroepen waardoor kinderen vanaf jonge leeftijd dit al kunnen leren.
- Je leert meerdere woorden dan dat je in school leert.
- Je hoeft er geen les voor te krijgen, je kan dit helemaal op jezelf ontdekken.

Contra
- De woorden in de applicatie komen niet overeen met de woordenschat die de leerkracht heeft opgegeven. Het sluit dan niet aan bij de woordenschat van de leerlingen op het moment.

Bronnen:
http://ictoblog.nl/2011/03/21/getest-jourist-bouwer-woordjes-oefenen-op-je-ipad-of-iphone (Geraadpleegd op 22 december 2011)
http://itunes.apple.com/nl/app/jourist-vocabulaire-bouwer./id417705531?mt=8 (Geraadpleegd op 23 december 2011)
http://www.appannie.com/jourist-vocabulaire-bouwer/ (Geraadpleegd op 23 december 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten