vrijdag 30 november 2012

De gevaren van het internet

Volgens het Europese rapport ‘EU Kids Online’ zijn onze leerlingen gemiddeld iets meer online vaardiger dan hun Europese leeftijdsgenoten. Onze leerlingen gebruiken internet minder voor hun schoolwerk, en eerder ter ontspanning. Maar weten ze ook hoe je het internet veilig gebruikt? Sommigen wel, anderen niet. Immers, niet elk kind of tiener weet hoe ze hun veiligheid online kunnen verhogen. Ook leerkrachten en ouders onderschatten de risico’s van het internet. Enkele risico’s van internetgebruik zijn: cyberpesten, seksueel misbruik, sociaal isolement, virussen, ... .
Wat kan je doen opdat kinderen en jongeren het internet veilig kunnen gebruiken?
Er kunnen verschillende acties worden ondernomen, zowel thuis als in de school.
Zo werkt Belgacom samen met Microsoft en Child Focus om iedereen bewust te maken van de risico's. Zo hebben ze een opleiding verantwoord internetgebruik ontwikkeld voor leerlingen van het 4de tot en met het 6de leerjaar lager onderwijs. Tot nu toe kregen heel wat leerlingen van deze opleiding, en kan gezegd worden dat het een groot succes is.
Verder kan je op de website 'Clicksafe' van Childfocus informatie vinden omtrent veilig en verantwoord internetgebruik. Kinderen, jongeren, ouders en professionals kunnen hier terecht voor de nodige tips en tricks.
Ook Microsoft biedt heel wat ondersteuning, zoals Windows Live Family Safety, om kinderen te beschermen op het internet. U kan uw kinderen meer vrijheid geven, terwijl u hun activiteiten op het internet kan volgen. Ook biedt Family Safety u de mogelijkheid websites te blokkeren.
The Story About Amanda Todd”
Amanda Todd was een tienermeisje dat zelfmoord pleegt nadat ze een filmpje online postte, waarin ze vertelt hoe ze werd gepest. Alles begon nadat ze de chatroom ontdekte ... .
Ik zag dit filmpje een tijdje geleden in Het Nieuws en het is zo'n aangrijpend verhaal. Een verhaal dat, volgens mij spijtig genoeg, meerdere jongeren al hebben doorstaan.
Hoe kunnen we voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen zoals Amanda? Hoe kunnen we in deze tijd nog een veilig online gesprek voeren? Enkele richtlijnen:
1.       deel geen persoonlijke of privé-informatie;
2.       anderen niet lastigvallen of bedreigen;
3.       stalk niemand en verstuur geen spam of ongewenste berichten naar anderen;
4.       beledig anderen niet;
5.       deel geen inhoud dat vulgair, beledigend of onwaar is;
6.       steel geen wachtwoorden, accountgegevens of informatie van anderen;
7.       deel geen inhoud dat auteursrechtelijk beschermd is of door anderen werd gemaakt zonder hun toestemming;
8.       ...
De voor- en nadelen
Voor dit puntje beperk ik mij slechts tot twee voor- en nadelen. Immers, iedereen heeft wel een aantal voor- en nadelen van internetgebruik ontdekt.
Voordelen:
·         het is een oneindige bron aan informatie;
·         je ontmoet nieuwe mensen, vindt oude kennissen terug die je uit het oog bent verloren;
·        
Nadelen:
·         je moet altijd oppassen met wat je doet op het internet;
·         het is, over het algemeen, een ‘gevaarlijke’ plaats voor kinderen en jongeren;
·        
Je mag jouw persoonlijke negatieve en positieve ervaringen zeker met ons meedelen!
Persoonlijke bevinding
Het internet is allesbehalve veilig, en dit geldt niet alleen voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen. Het is alsof je eerst grondig moet nadenken vooraleer je iets op het internet doet. Je hebt geen ‘volledige’ privacy, daar alles wat je op het internet doet geregistreerd wordt. Bedrijven raken makkelijk aan jouw gegevens en 'hup' je mailbox staat vol spam. Ik moet wel toegeven dat het de laatste tijd heel wat verbetert is, maar het kan altijd beter. Ook programma's als Windows Live Family Safety vind ik super. Zo weten ouders tenminste wat hun kind op het internet uitspookt. 
Een aanrader om als internetgebruiker te lezen is het boek “Protecting Your Internet Identity: Are You Naked Online?” Hier kan je alvast een preview van het boek lezen.
Bronnen
http://www.clicksafe.be/splash/nl_BE (geraadpleegd op 29 november 2012).
https://www.youtube.com/watch?v=vOHXGNx-E7E (geraadpleegd op 30 november 2012).

3 opmerkingen:

  1. Kinderen komen veel sneller dan vroeger in contact met het internet. Voor heel jonge kinderen is het internet een onderdeel van hun dagelijks leven. Zelfs 3-4 jarigen kunnen al aardig op weg met het touchscreen op het tablet, slechts een klik verwijderd van het internet.

    Deze ontwikkelingen vragen een andere soort opvoeding van de ouders dan vroeger. Als ouder moet je een gestuurde setting creëren voor je kind. Met andere woorden moet je aan 'media-opvoeding' doen. Je moet een balans vinden in de positieve ontwikkelingen te stimuleren (taal, motoriek, lezen,...), maar ook grenzen opstellen. Daarom organiseerde http://www.mediawijzer.net/ een website over de maand van de media-opvoeding: http://www.maandvandemediaopvoeding.nl/

    Mei 2012 werd uitgeroepen tot maand van de media-opvoeding. Op deze website kunnen ouders alle informatie vinden om hun kind veilig op het internet te laten. Een heel hoofdstuk wordt aan tips gespendeerd, want hoe vroeger je erbij bent hoe beter.

    http://www.saferinternet.be/safer_internet_accueil_nl.html is een website voor ouders en leerkrachten met allerlei publicaties rond veiliger gebruik van internet. In samenwerking met Child Focus en de onderzoeks- en informatiecentrum van de Verbruikersorganisatie zetten ze projecten op poten rond veilig gebruik op internet. Er staat heel wat informatie op en ook linken naar websites om kinderen en jongeren bewuster met het internet te laten omgaan.

    Hier kan je een brochure vinden om ouders bewuster met de sociale media te laten omgaan samen met hun kind: http://overupc.upc.nl/pdf/over-upc-maatschappelijk-sociale-media.pdf

    Er is dus heel erg veel informatie voor handen om kinderen en jongeren bewust te laten omgaan met het internet en sociale media. De bedoeling is nu dat ze die tools ook gaan gebruiken. Misschien is het integreren in het leerplan of in het jeugdwerk al een stap in de goede richting?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom worden websites geen hyperlink in mijn commentaren? Hoe kan ik dat nog aanpassen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er bestaat inderdaad heel wat informatie over hoe je veilig gebruik kunt maken van het internet. Dit niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Velen kennen de gevaren niet en dit moet continu worden aangegeven aan iedereen die gebruik maakt van het internet.
    Ik vind tevens dat de internetproviders hun klanten hier zeker moeten aan herinneren, waarbij ze zelfs de links ed. kunnen geven waar mensen terecht kunnen. Dit zouden ze bijvoorbeeld bij hun factuur kunnen meegeven, aangezien iedereen dat (normaal) toch bekijkt. Of ze kunnen dit gewoon aanpakken door hun klanten aan te spreken en een soort pakket op maat te creëren. Je bereikt op deze manier veel sneller de mensen. Immers, niet iedereen maakt er tijd voor vrij om de stap te zetten informatie te zoeken, software te installeren, ... opdat ze veilig het internet kunnen gebruiken.
    Het integreren in het leerplan of jeugdwerk zou inderdaad een goed begin zijn, maar dan zit je nog met een hele grote groep mensen die je niet bereikt.

    BeantwoordenVerwijderen