woensdag 30 november 2011

Word wiskundefilmster !

Dat kinderen mekaar uitstekend les kunnen geven, weten leerkrachten vaak niet. En dat kinderen heel nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen en best wel veel opsteken door gewoon te experimenten, zou wel eens genegeerd durven worden (afhankelijk van de aangehaalde instructietheorie natuurlijk).

Eric Marcos bewijst het absolute tegendeel met zijn project ‘Mathtrain’. Mathtrain.com en Mathtrain.tv zijn sites waar educatieve filmpjes bekeken en geüpload kunnen worden, voor en door kinderen. De kinderen leggen een wiskundig probleem uit terwijl ze het op een tablet-pc tekenen. Er wordt gebruik gemaakt van een staafje, dat voor potlood doorgaat. De leerling legt dus uit terwijl hij of zij de oefening maakt. Om deze filmpjes en de verspreiding ervan mogelijk te maken zijn er drie dingen nodig: de tablet-pc, het filmpje zelf, en de site Mathtrain.com, die ondersteund wordt door Moodle. Deze laatste is een opensource leerplatform.

Het hele project is als volgt tot stand gekomen: Eric Marcos had een tablet-pc in zijn klas geïnstalleerd (6th grade, USA), aangesloten op het schoolbord. Hij merkte dat de leerlingen enorm veel actiever waren in de les dankzij de leuk ogende snufjes. Leerlingen stonden als het ware te drummen om een oefening ‘aan bord’ te mogen maken, terwijl sommigen dat voordien absoluut niet wouden doen. De leerlingen mochten van Eric na schooltijd altijd in het lokaal komen oefeningen maken en algauw waren er altijd zo’n 5 a 15 kinderen aanwezig. Ze hielpen hun vriendjes en leerden van mekaar. Een meisje vroeg Eric om hulp bij haar huiswerk, en hij maakte er een filmpje van en zette het op het internet. Al snel vroeg dat meisje of ze zelf geen filmpje mocht maken terwijl ze uitleg gaf op de tablet-pc, en zo werd ging het project Mathtrain van start.

Momenteel staan er al heel veel filmpjes op de site, vele kinderen maken ze en nog meer leren ervan. Kinderen leren echt van kinderen; ze leggen het uit aan mekaar in een verstaanbare taal, weten wat hun leeftijdsgenootjes leuk een aantrekkelijk vinden. Het maakt leren gewoon plezant! Bovendien gaan de kinderen die de uitleg geven ook bijleren terwijl ze het filmpje maken: door dingen uit te leggen worden je hersenstructuren verstevigd! Een ander pluspuntje is dat het ook voor andere vakken ingezet kan worden.
Het nadeel is natuurlijk dat niet iedereen over zo’n tablet-pc beschikt, niet iedereen kan de filmpjes maken… En alleen de kindjes met internet kunnen ze bekijken..

Om het eens te bekijken in het echt:
www.mathtrain.tv (geraadpleegd op 14 en 30 november 2011)
www.mathtrain.com (geraadpleegd op 14 en 30 november 2011)
(Persoonlijk vind ik de sites esthetisch gezien niet zo mooi)
Ook in TED werd er gesproken over het mathtrainproject van Eric Marcos:
http://www.youtube.com/watch?v=ebJHzpEy4bE&t=11m10s (11:12 min) (geraadpleegd op 30 november 2011)
Eric Marcos himself geeft uitleg over z’n project:
http://www.youtube.com/watch?v=_8OAfHg0CP4&feature=youtu.be (geraadpleegd op 14 en 30 november 2011)
Een verslag van Eric Marcos over zijn project:
http://scholar.google.nl/scholar?q=mathtrain&hl=nl&btnG=Zoeken&lr= (geraadpleegd op 14 en 30 november 2011)
! Het is geen echte link, je moet het bovenste aanklikken. Het is een PDFbestand, en ik weet niet goed hoe je daarvoor de juiste link moet geven…

6 opmerkingen:

  1. Ohnee, ik had niet gezien dat jij ook al over de tablet pc en Eric Marcos deed!
    Khad ze echt allemaal gecheckt behalve je jouwe!
    Woeps :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit lijkt me wel echt een leuk project. De leerlingen zullen graag actief meewerken, wat enkel positief is! Het herhalen en uitleggen van de leerstof aan andere leerlingen zorgt er ook voor dat ze het zelf nog beter begrijpen en sneller kennen, denk ik.
    Maar wat als ze iets fout interpreteren en dit aanleren aan medeleerlingen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een eventuele oplossing voor de dure tablet-pc's kan de goedkopere versie van Medion zijn. Deze Medion Lifetabzullen verkocht worden in de Aldi-supermarkten.
    De Aldi-tablet loopt op Android 3.2, heeft een display van 25,4 cm, 32 GB geheugen en is uitgerust met wifi. De Lifetab heeft ook een aantal voorgeïnstalleerde apps.
    Je kan deze tablet kopen voor 399 euro.

    ps: Wees er snel bij want deze toestellen zullen waarschijnlijk snel uitverkocht zijn.

    Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111207_044

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toch vind ik 399 euro nog relatief veel marjolein voor wat je daar krijgt, niet elk gezin kan zoiets zomaar op tafel leggen denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De kostprijs is inderdaad het grootste negatieve puntje. Maar de leerlingen van Marcus maken ze de filmpjes op school, dus moest iedere school zo'n tabletten hebben en die beschikbaar stellen aan de leerlingen is dat probleem ook al weer van de baan ;)

    BeantwoordenVerwijderen