woensdag 16 november 2011

Democratie in Technologie..dood?

Technologische innovaties komen steeds sneller en via steeds meer wegens onze levens binnen, daar kan je niet omheen. In sommige gevallen kan je stellen dat dit gebeurd op basis van belangen van mensen of bedrijven die hier hun brood mee verdienen (en vaak zelfs veel meer dan hun brood).
In een samenleving zijn er echter verschillende meningen omtrend technologie en het gebruik daarvan voor wetenschap, voedselvoorziening, educatie etc... Misschien worden sommige technologische vernieuwingen wel ingevoerd zonder dat er genoeg discussie om is gevoerd?
Daarom bestaat er in België al sinds de jaren 80 "Technological Assesment". Dit heeft doorheen de jaren verschillende evoluties doorgemaakt en sinds 2001 valt dit onder het "instituut voor samenleving en technologie" (IST), van het Vlaams parlement.
Het gaat over een soort van platform waar hogescholen en universiteiten wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, en zowel bedrijven, experten, de politiek als de burgers -die vroeg of laat zelf met deze innovaties te maken zullen krijgen- een stem krijgen. Discussieren over deze themas is belangrijk aangezien het gaat over een toekomst van iedereen. Deze discussie moet natuurlijk zo open mogelijk kunnen gevoerd worden en daar ligt het belang van dergelijk platform, waar iedereen aan het woord komt.
Wegens de crisis en besparingen die de Vlaamse overheid moet uitvoeren, is er op 24 oktober beslist om deze IST stop te zetten, net wanneer verschillende landen hun technological assesment instututen extra gaan ondersteunen.
Dit vind ik persoonlijk stof tot discussie... wat vinden jullie van het belang van dit soort platform en het stopzetten ervan?



bronnen:

Deblonde, M. (21 oktober 2011).
Vlaams Parlement zet eigen Technology Assessment op de helling. geraadpleegd op 16 november, 2011, via
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/10/21/vlaams-parlement-zet-eigen-technology-assessment-op-de-helling.

Deblonde, M. (1 november 2011).
Gezocht: geschikte biotopen voor Technology Assessment. geraadpleegd op 16 november, 2011, via
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/11/01/gezocht-geschikte-biotopen-voor-technology-assessment.

3 opmerkingen:

  1. Ik snap toch niet echt goed waar dit artikel over gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik het goed begrijp dan wil men volgens mij aankaarten dat nieuwe technologische snufjes vaak uw leven binnenstromen zonder dat je er kan over nadenken. Er is dus weinig tijd/plaats voor discussie en daar wil men iets aan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien is het wel geen slecht idee dat er gediscussieerd wordt over alle nieuwe snufjes. Ik denk dat vele zich de vraag stellen of al deze nieuwe technologie wel nodig is. In onderwijs kan het ervoor zorgen dat leerkrachten makkelijker lesgeven aan de hand van bijvoorbeeld een smartboard, maar daarnaast zijn er nu technologische vernieuwingen die een soort van leerkracht spelen, denk aan Khan Academy. Ik denk dat er veel pro zijn, maar ook veel contra.

    Ik ben persoonlijk pro, omwille van de meerdere mogelijkheden die wij als studenten hebben.

    BeantwoordenVerwijderen